I forrige uke ble jeg intervjuet i Amta. Der sa jeg noe om menn og behov. «Menn agerer på behov,» stod det der, og mente med det at menn ofte forsøker å stilne behovene rundt seg. De er omsorgsfulle, uten at det egentlig blir lagt merke til. De kjører og henter og handler og hjelper og fikser og står på. Men det bør helst være noe praktisk å gjøre. Upraktiske behov er vanskelige. Og uklare behov fører til stress. Og egne behov forblir ofte litt uklare. Ikke sjelden er det mye annet som må gjøres før en kan gi seg tid til å lytte til dem. Derfor hadde det vært bedre for oss menn om det ikke fantes behov!

Situasjoner og behov
Før jeg ble gestaltterapeut var jeg lite opptatt av behov. Utdannelsen gjorde plutselig behov til en av hovedsakene for å forstå seg på mennesker og situasjonene som oppstår. Situasjoner organiseres utfra behov, lærte jeg. Og for å forstå seg på situasjoner, må en forstå seg på behov.
Handicappede menn
Det er lett å tenke at mange av oss menn er litt handicappet på dette feltet. I alle fall hvis det stemmer, slik jeg påstår, at menn i grunnen har et vanskelig forhold til behov. Kanskje går det an å si at mange jenter lærer seg sosialt sampill nettopp ved å være oppmerksom på behov. Mødre har i alle fall ofte rollen som den som tenker på alles behov i familien.
Hva vi lærer oss om behovene våre
For gutter derimot er behov ytterst problematisk: Kjønnsrollemønsteret vårt tilsier at vi skal hevde oss, og i samspillet med andre gutter blir det derfor ofte til at underordner oss. Alternativet er å slåss hele tiden, eller å være ensom. Slik lærer vi en del vaner: Om vi foretrekker å trekke oss unna, lærer vi at behovene våre ikke lar seg omsette i samspill med andre. Om vi underordner oss, lærer vi å undertrykke egne behov. Og om vi ofte leder an gjengen, så er det slett ikke sikkert at vi følger behovene våre da heller. For da oppstår det et nytt behov: Nemlig å beholde ledertrøya.
Det er ikke umulig at de fleste av oss blir ganske analfabetiske når det gjelder behov. Og skulle vi få oss en samboer eller kone, er det lett å overlate til dama å forvalte behovene i familien, ikke minst fordi det også gjør oss til en av mottakerne av omsorgen hennes.
Å forstå behov
Jeg tenkte jeg skulle dele hvordan jeg selv har jobbet med å forstå meg på egne og andres behov. Det var noe av det jeg jobbet mest med i egen-terapien min.
Andres behov
For det første, så er det slik at jeg merker andres behov. Det tror jeg andre menn også gjør. Om jeg ikke alltid klarer å gjette hva dette behovet er, så merker jeg som regel alltid at det er et behov der. Som regel gidder jeg ikke å forholde meg til dette behovet hos andre. Hvis det blir tydelig at noen har skikkelig behov for noe, så holder jeg meg som regel langt unna! Jeg må ha et ganske nært forhold til vedkommede, fra før, for at jeg skal ha tillit til at det hjelper at jeg gjør noe for dem.
Jeg synes i grunnen at det er ganske slitsomt å merke disse behovene, og ikke kunne gjøre noe med dem!
Hva har endret seg her – etter at jeg ble gestaltterapeut? Aller mest det at jeg har forstått bedre hva som kan være til hjelp for andre folk. Jeg føler meg ikke så hjelpesløs, lenger. Jeg har forstått at jeg bare kan hjelpe andre dersom jeg jobber med relasjonen til vedkommende. Hvis jeg blir oppmerksom på behovet hos noen, så lar jeg dette gå i bakgrunnen og tenker heller på hvordan vi kan bli bedre kjent, hvordan vi kan bli trygge på hverandre osv. Jeg tenker ikke at jeg skal oppfylle behovene til folk, men heller at disse behovene gjør det lettere å gå inn i situasjoner og bli kjent med noen. Slik blir jeg ikke stresset av andres behov lenger. Og jeg stikker heller ikke unna. Som lærer ble denne måten å takle behov på nyttig i mange situasjoner.
Egne behov
For det andre, så er det slik at jeg sjøl ikke har noen behov. Det husker jeg i alle fall at jeg sa til terapeuten min. Det var ganske selv-avslørende å si det. Herregud! tenkte jeg etterpå. Hvordan er dette mulig? Og hvordan kan dette henge sammen med det vi har lært som gestaltterapeuter: at behov organiserer situasjonene? Hva sier dette om meg? Akk! Om jeg trengte en god grunn for å gå i terapi, så var dette tilstrekkelig.
Har noe endret seg her? Jeg vet i grunnen ikke. Jeg har blitt klar over et par ting: For det første at behovene mine kommer til uttrykk enten jeg vil det eller ikke. De kommer til uttrykk i kroppen min. Kroppen min vil i grunnen mye. Og jeg har heldigvis et godt forhold til den. Så jeg har rett og slett begynt å lytte mer til den og tenke at den ofte vet best. Jeg tenker det var dette jeg gjorde som barn også: Kroppen min var et vilt eventyr! Alltid på farten, høyt & lavt. For meg var det befriende at gestaltterapien sa at vi ikke har en kropp, men at vi er en kropp. Så jeg forsøker å gi rom til den også, også for at behovene mine skal bli tydeligere for meg selv. Et slikt rom har jeg blant annet funnet ut at kan bli skapt av yoga og andre teknikker for økt kroppsbevissthet – «Fem rytmer», f.eks. Det er ikke et rom der jeg møter veldig mange andre menn, dessverre. Men mange, trivelige kvinner, som av eller annen grunn har skjønt at det er noe å hente her.
Det andre jeg er blitt oppmerksom på er at jeg er nokså nerdete. Det ble jeg plutselig klar over – jeg tror jeg lenge gikk rundt og prøvde å fremstå som normal og «hyggelig». Jeg er jo nokså sær. Men det er lettere å være sær og sosial, tror jeg, enn å prøve å fremstå som «normal» og være sosial. For hvis behovene organiserer situasjonene, så fratok jeg meg ganske mye påvirkningskraft hver gang jeg gjorde meg «normal» og «høflig» når jeg i stedet kunne være ivrig og sær og utforskende og tett på andre gjennom det jeg selv var mest interessert i. I grunnen har mitt klareste behov alltid vært å ha gode samtaler med folk. Når jeg gjorde meg «normal», endte det i stedet med at jeg kjedet meg og gjorde andre folk usikker på om jeg likte dem…
Egoistiske behov
Det tredje jeg tenkte jeg skulle nevne her var kampen min med egoisme. Jeg ble klar over at jeg hadde et problem med egoisme. Og det hadde også med behov å gjøre. Jeg tror jeg tenkte at den som tydelig markerer egne behov, er egoist! Når jeg blir utmanøvrert og må underordne meg andre, har jeg lett for å gi dem merkelappen «egoister». Og når det gjelder meg selv, så er det utenkelig for meg at jeg kan bli å tatt for å være en egoist!
Så det har jeg jobbet med. Jeg forsøker å vekke min egen egoist. Hva er det jeg vil? Og kan jeg våge å foreslå det for andre? Og drite i om de får en hyggelig opplevelse – og i stedet tenke at de kan ta ansvar for seg sjøl? Ja, kanskje de til og med blir med, ikke fordi selve idéen er så god, men fordi de liker å være sammen med meg? Jeg blir jo ofte med på ting fordi jeg liker å være sammen med den som ber med meg…
For det strevde jeg også med, dette ansvaret jeg la på meg for at andre skulle ha fine opplevelser. Jeg ble for ofte en tilrettelegger. Jeg tenkte at det var dette som måtte til for at andre skulle bli med på mine «greier». Det var i grunnen ganske slitsomt, tenker jeg i dag. Eller – jeg gjorde ting i stedet alene – ofte uten å sjekke om noen kanskje ville være sammen med meg.
Oppsummering
Ja, jeg må innrømme at jeg ikke er landet helt i mitt «nye» meg. Behov er fortsatt uklare i blant, og det er ofte at jeg oppdager dem litt sent, og strever med å gjøre dem gjeldende. Men det går i alle fall bedre. Jeg tenker at dette tross alt ikke er ment å være enkelt!
Så for å avslutte denne teksten: Hva tenker jeg om behov – og mannfolk i dag? Jeg tenker at det å bli klar over sitt eget forhold til behov og til det å bli mer bevisst egne behov, kan være viktig for mange. De fleste av oss sliter med vaner vi fikk av måten vi måtte takle behov på som gutter. Vi menn blir tydeligere om vi gjør behovene våre tydeligere. Jeg tror også at behov kan lede oss ut av konformiteten. Livet går på en måte greit uten behov, også. Men jeg tror at mange lever litt gråe liv fordi de ikke tar tak i dette. Og sist, hvis en tenker som gestaltterapeuter, at behov ikke er bare er behov, men veivisere inn i situasjoner – så får vi bedre kontakt med menneskene rundt oss. Vi trenger ikke å fikse alt, det er helt greit å bare være i situasjonen sammen. Kanskje oppstår det noe fint og nært.
Om meg og denne bloggen
Jeg er gestaltterapeut på Nesodden og ved Akersgata Gestalt i Oslo. Du kan lese mer om praksisen min her.
Jeg har tenkt å skrive jevnlig om det å det å være mann. Det gjør jeg av to grunner: Jeg tror vi menn har det ganske bra i Norge, men vi er ikke så veldig bevisst på mulighetene våre. Jeg vil gjerne skrive litt om hvordan vi som menn kan leve mindre ensomt og få mer ut av samværet med andre. Jeg skriver også for å formidle at jeg i praksisen min som psykoterapeut gjerne tar i mot menn (og andre) som trenger noen å snakke med. Hvis du har lyst til å prøve en time, kan du bestille en gratis forhåndssamtale her.